Tre hester står ute på en gresslette og spiser gress fra bakken. To av hestene er lyse og en er mørkere brun i fargen.

3. oktober 2023

I Norge har vi toppmoderne forskningsfasiliteter for ernæringsstudier på hest.

Det gir unik innsikt i hestens ernæringsbehov.

Godt fôr = god dyrevelferd

For å ha grundig oversikt over hvordan ulike fôr og fôringsregimer påvirker hestens helse, er god og grundig forskning helt nødvendig.

Et problem for norske hester er for eksempel overvekt. Gjennom forskning på NMBU kan man bidra til kunnskap som gir hesteeiere verktøy for å unngå dette helseproblemet til sine hester.

På Norges Universitet for Miljø- og Biovitenskap på Ås har de bygget opp Europas mest avanserte forskningsfasiliteter for dette forskningsfeltet. Man kan rett og slett ikke studere ernæring på hest så inngående noe annet sted.

Unikt i Europa

Det som gjør forskningssenteret på Ås unikt i Europa er at det er såkalt fistulerte hester der. En fistel er et hull som er operert inn til fordøyelsessystemet til dyret og kan åpnes fra utsiden. Det gjør det mulig å studere hvordan fôret brytes ned i kroppen til dyret. På hesten er fistelen operert inn til blindtarmen, fordi det er her nedbryting av grovfôr foregår.

Fistlene er ikke smertefulle for hestene. Den fungerer på mange måter likt som hos mennesker med utlagt tarm. Forskningen gir verdifull innsikt i hva dyrene trenger av fôr, og hvordan ulike fôr påvirker dem. På Ås har det vært hester med fistel i over 20 år.

Forskningssenteret brukes også aktivt til undervisning av studenter på NMBU.

Informasjon i denne saken er hentet på NMBU sine egne nettsider.

Les mer om forskningssenteret hos NMBU: På NMBU finnes Europas mest avanserte forskningsfasiliteter på ernæringsforskning på hest

Les mer om andre husdyr

Forskning for bedre hundevelferd

Et verktøy utviklet i et doktorgradsarbeid skal bidra til bedre avl på hunder.

Les mer

Beiteskifte kan gjøre hesten syk

Når hesten bytter fra vinterfôr til beite kan den spise seg syk.

Les mer

Avansert hesteforskning i Norge

I Norge har vi toppmoderne forskningsfasiliteter for ernæringsstudier på hest.

Les mer