Tre bruke hester står på et beite og spisee gress

7. september 2023

Når hesten bytter fra vinterfôr til beite kan den spise seg syk.

Brå forandringer i kostholdet kan gi sykdom. Når hester slippes ut fra stallen om våren, kan dette skje. De kan rett og slett spise seg syke. Forskere på NMBU undersøker hva som skjer i fordøyelsen til hestene når dette skjer.

Vil forebygge sykdom

Ved å få mer kunnskap om hvordan overgangen fra vinterfôring til beite påvirker hestene, kan sykdom forebygges. For å finne ut hvordan, har forskerne gått systematisk til verks.

Først gikk hestene på vanlig vinterfôring av grovfôr, i en periode etter dette fikk de redusert mengden grovfôr og beite litt, og til slutt fikk de nesten bare friskt gress på beite. Underveis ble det tatt prøver av både hestene og av beitet.

Hestene i forsøket har det som kalles fistel. Dette er en liten kanal som er operert inn i hestens blindtarm slik at man kan ha god kontroll og forske på fordøyelsen av fôret inne i hesten.

Ny og nødvendig kunnskap

Dette er viktig forskningsarbeid fordi det så langt ikke finnes så mye vitenskapelig kunnskap om hva som egentlig skjer i hesten når den blir syk i tilknytning beiteskift.

Forsøkene som gjennomføres på dette nå vil bidra til å gi kunnskap om hvorfor noen hester blir lettere overvektige, har insulinproblemer og utvikler forfangenhet. Forskningen er pågående, og målet er å gi råd til hesteeiere så de kan unngå sykdom og overvekt hos hestene sine.

Informasjon i denne saken er hentet fra NMBU-produsert innhold publisert på Forskning.no.

Les mer om forskningsprosjektet på Forskning.no eller på nmbu.no.

Les mer om andre husdyr

Forskning for bedre hundevelferd

Et verktøy utviklet i et doktorgradsarbeid skal bidra til bedre avl på hunder.

Les mer

Beiteskifte kan gjøre hesten syk

Når hesten bytter fra vinterfôr til beite kan den spise seg syk.

Les mer

Avansert hesteforskning i Norge

I Norge har vi toppmoderne forskningsfasiliteter for ernæringsstudier på hest.

Les mer