Sau og småfe går under fellesbetegnelsen småfe. Saueproduksjon står for kjøtt og ull, mens geiteproduksjon lager melk, noe kjøtt, og pels/skinn.

Småfe er beitedyr og drøvtyggere. Disse er godt egnet til å utnytte grasarealer og utmarksressurser i Norge. Omtrent 85% av alle småfe sendes på utmarksbeite hvert år1.

Kort om sau i Norge:
• Det er cirka 13.400 jordbruksbedrifter som driver med sau i Norge2
• Hvert år slippes 2,2 millioner sauer på beite.
• Sauekjøtt utgjør i underkant av 7% av kjøttet vi spiser i dag3

Kort om geit i Norge:

• Rundt 260 gårderdriver med melkegeit 2
• Vi har cirka 35.000 geiter i Norge i dag 4
• Et gjennomsnittsbruk med melkegeit har 127 geiter.

1: AgriAnalyse, Rapport 5 2018, Småfenæringen - største sektoren i norsk jordbruk
2: SSB tabellnummer 05979
3: Animalia, kjøttets tilstand 2022, forbruk 2021
4: Store Norske Leksikon, geit

Les mer om sau og geit

Bedre diagnostikk for smertefull sykdom

Småfe er utsatt for smertefulle bakteriesykdommer i klauvene, men det finnes ingen god diagnostikk for å avsløre tilstandene. Det vil prosjektet Diginostics gjøre noe med.

Les mer

Friskere geiter

Mye arbeid over mange år var nødvendig i en norsk geitebestand plaget av vond sykdom.

Les mer

Bedre fjøs til sauens beste

De fleste sauer lever innendørs hele vinteren. Hvordan påvirkes dyrene av tilgjengelig bingeplass?

Les mer